Fototips som gir deg bedre bilder

10 gode fotoråd.
Det er gøy å fotografere. Den digitale verden har gjort det adskillig enklere å ta gøyale bilder. Fortsatt er det slik at små kameraer tar bedre bilder enn mobiltelefonene, men det viktigste er å forevige alle øyeblikkene. Har du spørsmål om foto – legg de inn på artikkelen, så svarer vi etter beste evne!

Moderne kameraer er utrolig smarte til å finne ut av skarphet og lys. Det er nesten bare å trykke på knappen, så får man et bra bilde. Men motivet må man selv oppdage. Noen små tommelfingerregler kan gjøre bildene dine bedre og fotogleden større.

Sola og skarpt lys er vakkert, men kan skape problemer når kamerat skal bestemme innstillinger.
Er du en liten dreven fotograf og kan bruke manuelle innstillinger kan det kompenseres for mye, ikke minst ved å tvinge kameraet til å bruke blits for å lyse litt opp i skyggene. Husk bare at en liten blits ikke er så kraftig, og bare gjør nytte for seg et par tre meter inn i bildeområdet. Dersom du bruker kameraets automatikk, kan du bli litt lurt når sola skinner, og er det snø i tillegg så er det enda mer komplisert. Forskjellen mellom lys og skygge er så stor at den digitale teknikken rett og slett må velge, og da finnes det noen små knep vi skal komme innpå. Og det aller beste knepet er faktisk å lese kameraets bruksanvisning, slik at du vet hvile muligheter og innstillinger kameraet har for å gi bedre resultater når du trykker på knappen.
Også når det gjelder motivet kan det være lurt å benytte seg av noen små knep. Kameraet ser ikke motivet på samme måte som vi gjør. Når det ser en vakker solnedgang eller et gnistrende snøkledd motiv, så vet vi inne i hodet at dette er vakkert, og sortere nærmest bort uønskede elementer som ledninger, søplekasser og lange avstander. Det gjør ikke kamera. Så les disse små tipsene, og bruk de når det er mulig.
1. Når du fotograferer i sterk sol, og det er mulig, så still deg slik at sola kommer på skrå inn over skuldra di. Da får du bedre lys i ansikter på folk. Det samme gjelder om du fotograferer inne og bruker kunstig lys eller lys fra vinduer. Ute må du også passe på at din egen skygge ikke faller sjenerende inn i bildet.
2. Gå så nærme motivet du kan uten å miste noe av innholdet i søkeren. Mange bilder er blitt ødelagt av fotografen er for langt unna. Skal du ha med personer i bildet så la de komme langt frem i motivet, slik at de synes. Tenk deg at du har fotografert noen foran Eifeltårnet. Selv må du ganske langt unna for å få med hele tårnet. De som skal være med på bildet må stå nære deg, og ikke rett foran tårnet, ellers blir de bare små prikker.
3. Prøv en litt annerledes vinkel. Høyere eller lavere, kanskje sitte på huk. Små barn blir ofte gøyale når du ligger helt ned å gulvet.
4. Se litt på hva som er ellers i bildet enn bare selve motivet. Stolper og trær som er langt borte i virkeligheten, ser ut som om de gror ut av hodet på en person når de kommer med på bildet.
5. Motlys vil gjøre at selve bildet fort kan bli for mørkt. Motlys er ikke bare sola eller lys inn fra et vindu. Det er også lyse flater. Egentlig alt som er lysere en grått. Blir bildet for mørkt, så prøv fra en litt annen vinkel, og se hvordan det da blir. Tving blitsen til å lyse opp, for er motlyset for sterkt, tror automatikken at det er lys nok og aktiviserer ikke blitsen automatisk.
6. Velg høyeste oppløsning på kameraet. Skal du lage papirkopier av bildene dine, er det nødvendig med høyere digital oppløsning i bildet enn om du bare skal vise det som et lite bilde på pc’n. Skal du bruke bildet på ei nettside eller sende det til venner på epost, bør det ikke være for stort, mendu kan alltid gjøre bildet mindre i datastørrelse i ettertid. Det kan være lurt å lagre bildene i full størrelse for bruk i fremtiden.
7. Kost på deg å ha ei ekstra minnebrikke til kameraet. Tøm brikkene mot en pc, og bruk ikke brikken som bildelager. Mister du brikka er bildene dine borte for alltid. Blir brikken for full, kan den låse seg og du mister alt som er fotografert.
8. Velg et kamera som passer for deg og ditt bruk. Det er spennende med store linser og masse utstyr, men det krever mye entusiasme å alltid ha det med seg. Det er liten hjelp i å se et flott motiv om den store tunge bagen med alt det flotte utstyret står hjemme. Et lite kompakt kamera går rett i skjortelommen eller i håndveska, og du er alltid klar.
9. Tenk deg om når du legger bildet ut i åpne datarom. De kan misbrukes av folk som har uærlige hensikter.
10. Fotografer så mye du kan. Det er bare bilder som viser historien i fremtiden. Med digitalt kamera er det bedre å ta 1000 bilder for mye, enn et for lite. Du kan selv redigere og kaste de som ikke var bra. Lykke til å fotoverden – vi håper å se mange av nettopp dine bilder i våre fotosoner.
Erik Berge 91327200
erik.berge@op.no

Vist 1414 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

Bra tiltak dette!

Det eneste jeg kunne ønske meg er at dere som styrer sonen her har en slags “overstyring” av mappene, slik at det ikke blir hundrevis av dem her inne.
Erfaring fra andre fotosoner viser at alle vil ha bildene i sine egne mapper (noen lager endatil flere) og så blir det en himla jobb å finne frem.
Jeg vet ikke om – eller hvordan dette kan gjøres – bare et forslag nå som vi ennå er på “første side” i ALBUMET.

Bra innspill, Marit. Det er fort gjort at det blir uoversiktelig når det ramler på med mange bidragsytere. I utgangspunktet så vil vi jo at så mange som mulig skal være med, og dersom vi gjør noen «begrensninger» så vil det være for at det skal bli enklere og mer oversiktelig. Sonen er jo bare noen dager gammel, så noe må nok bli til mens vi går opp de digitale veiene. Tidlig i kommende uke presenterer vi et opplegg med konkurranser og premieringer for bilder i sonen, og vi lager nok et system noe lik det vi kjenner fra konkurranser på TV, hvor vi plukker ut og så stemmer dere som publikum / lesere i siste runde. Men vi kommer med detaljer like over helgen, så følg med følg med.

Hei Erik, opplever stadig at bilder jeg prøver å laste opp, ikke blir lastet til deres server. Hvor er feilen? mvh Roy W Johannessen

Hei Erik!

Ingen “big deal” dette, men er det ikke på tide å forandre liiiitt på denne teksten nå? ;)))

Kunne vært gøy med litt folk i alle slags situasjoner. Noen snø-glade barn er det i alle fall ute. Og de voksne måker vel litt. Kom igjen folkens – knips i vei!

Du finner den under velkomsthilsenen på det flotte ALBUMET deres!
Fin fotojuni på deg!

*Uønsket beskjæring av bilde i papirutgaven av ØP *

Mine bilder Copyright-merkes for at strafferettslig ansvar ved misbruk tydeliggjøres.
En uønsket konsekvens er gjengivelsen av “Sjenerthet” i papirutgaven av dagens ØP hvor bildet er beskjært for å fjerne Copyrightmerket.
Beskjæring av et bilde som av author er bevisst beskjært for ønsket komposisjon er uakseptabelt.
Et foto er på linje med et maleri et åndsverk som ikke skal manipuleres.
Det råder tvil om effekten av Copyright-merking, og hvis det skal gi slike uønskede effekter vil jeg ikke bruke det.
Jeg har gitt mitt samtykke til at bildet kan brukes i papirutgaven, men ikke til manipulering av det.
“Sjenerthet” er forøvrig ikke tatt i Vietnam, men i en avsidesliggende landsby i Salavan-provinsen i Laos.

Dette var god og nyttig kunnskap for meg ! Jeg er ikke særlig dreven når det gjelder fotoverdenens beskrivelser, så jeg må spørre; Hva er høy oppløsning ? (Sikkert kjempedumt spørsmål, men jeg har lurt lenge, ingen har kunnet svare ordentlig.) Mitt kamera er Cannon Power shot G9. —-Har det noe med ISO å gjøre ?

Marit, oppløsningen på bildet er det antall punkter (pixler) som bildet er bygget opp av. Høy oppløsning i dag er vel 10 megapixler og oppover. Dvs at bildet ditt er sammensatt av 10 millioner punkter. Iso har ingenting med dette å gjøre men er lysømfintligheten. Med lavt isotall kan du fotografere i godt lys, høyt isotall kan du fotografere i lite lys. De fleste kameraer stilles dette automatiskt.

Annonse

Nye bilder